Soorten kerstverlichting

Soorten kerstverlichting

Bij het decoreren van de kerstboom start je altijd met het aanbrengen van de kerstverlichting. Er zijn enorm veel keuzes en een keuze maken is niet altijd makkelijk. Hou bij het kopen van kerstverlichting rekening met de onderstaande punten;

 • Soort verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting op de markt:

 1. Clusterverlichting: bij dit soort verlichting zijn de lampjes heel dicht op elkaar ‘geclusterd’ (+/- 160 lampjes per meter).
 2. Microcluster: hetzelfde als clusterverlichting, alleen met minder lampjes per meter (+/- 50)
 3. Treecluster: deze soort lijkt erg veel op clusterverlichting, alleen zitten de draadjes van de verschillende lampjes aan elkaar gedraaid. (+/- 70 lampjes per meter)
 4. Streng- of snoerverlichting: traditionele kerstverlichting waarbij de lampjes verder uit elkaar staan en vaak ook groter zijn. (+/- 18 lampjes per meter)
 5. Kleur van de verlichting

Welke kleur lampjes wil je in de boom? Er zijn gekleurde lichtsnoeren, maar ook effen lampjes verkrijgbaar met bijvoorbeeld de kleur warm wit. Bedenk welke kleur je wil voordat je naar de winkel gaat. De meeste mensen vinden LED lampjes ‘warm wit’ te fel voor binnen, maar mooi voor buiten.

 • Afstand tussen de lampjes

Clusterverlichting heeft het meest aantal lampjes aan het snoer. Sommigen vinden het mooi als er heel veel lampjes in de boom hangen, anderen houden het liever wat subtieler. Hoe meer lampjes je in de boom hangt, hoe minder decoratie je nodig hebt. De verlichting is goedkoper dan de ballen, dus met veel lampjes heb je al snel een mooie sfeervolle boom en heb je niet meer zoveel andere decoratie nodig.

 • Hoeveel lampjes?

Maar hoeveel lampjes heb je dan nodig? Dat is iets wat veel mensen zich afvragen. Wij hebben het antwoord zodat het aantal lampjes in verhouding staat tot de grootte van de boom:

 • Kerstboom van ongeveer 120 cm: minimaal 8 meter lampjes
  • Kerstboom van ongeveer 140 cm: minimaal 10 meter lampjes
  • Kerstboom van ongeveer 160 cm: minimaal 12 meter lampjes
  • Kerstboom van ongeveer 180 cm: minimaal 14 meter lampjes
  • Kerstboom van ongeveer 200 cm: minimaal 16 meter lampjes
  • Kerstboom van ongeveer 220 cm: minimaal 18 meter lampjes

 • Koppelbare verlichting

Heb je een hele grote boom in de tuin staan, dan kun je met koppelbare verlichting tot wel 500 meter snoer aan elkaar koppelen en je hebt maar één stekker nodig. Er zijn ook losse snoeren (zonder lampjes) verkrijgbaar, waardoor je makkelijk van de ene boom naar de andere kunt. Bij de aankoop van koppelbare verlichting is het wel belangrijk om goed op de doos te kijken. Je kunt dan zien of het een start set is met stekker, of enkel extra snoeren.

 • Kerstverlichting bedienen met je smartphone

Er is tegenwoordig uiteraard ook kerstverlichting verkrijgbaar die geheel te bedienen is via je mobiele telefoon. Het instellen en bedienen van de verlichting werkt heel eenvoudig via bijbehorende apps. Je kunt je eigen kleur kiezen en vanaf de bank de gewenste functionaliteit inschakelen.

Kerstboom online thuis laten bezorgen – kerstboomthuisgeleverd.nl