Opbrengst zonnepanelen terugleveren? Salderen!

zonnepanelen advies

Als je zonnepanelen hebt en stroom opwekt die je zelf niet gebruikt, lever je de zonnepanelen opbrengst terug aan het elektriciteitsnetwerk. Door de salderingsregeling krijg je daar een vergoeding voor van jouw energieleverancier die vergelijkbaar is met het tarief dat je betaalt voor de stroom die je zelf afneemt van de energieleverancier. Dat klinkt aantrekkelijk, maar wat houdt de salderingsregeling voor zonnepanelen nu precies in?

Overdag opwekken, ’s avonds gebruiken

Zonnepanelen wekken uiteraard de meeste stroom op de zonnige uren gedurende de dag. Als jij die stroom dan kunt gebruiken, is dat natuurlijk hartstikke mooi meegenomen. Maar de kans is groot dat jij dan op werk druk bezig bent en je de opgewekte stroom niet meteen nodig hebt. De stroom die je dus ‘extra’ produceert, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet.

Stroomproductie tegen stroomverbruik wegstrepen

Het wegstrepen, ofwel ‘salderen’, van de stroom die jij gebruikt tegen de stroom die jij opwekt wordt gedaan tegen een marktconform tarief. Daar zit een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom levert dan je afneemt, krijg je een lagere vergoeding voor het surplus dat je produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier dus kan het lonen om goed te vergelijken bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Op internet zijn verschillende overzichten te vinden met gedetailleerde vergelijkingen.

Afbouw van de salderingsregeling

De salderingsregeling is echter onderwerp van debat. Het kabinet wil de salderingsregeling namelijk afbouwen vanaf 2023 (disclaimer: dit is uiteraard nog niet definitief en de inhoud hiervan ligt nog niet vast). Dat betekent feitelijk dat je ieder jaar net wat minder stroom mag wegstrepen, of salderen, en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een marktconforme vergoeding die ongesaldeerd aan het net wordt geleverd. Milieu Centraal verwacht bijvoorbeeld een vergoeding van 6 cent per kWh. De nieuwe regeling zal gelden voor iedereen en het zal dus niet uitmaken of je al zonnepanelen hebt geïnstalleerd of nog van plan bent dit te gaan doen.

Op de website van Milieu Centraal staan uitgebreide berekeningen om te bepalen of het aanschaffen van zonnepanelen een logische investering is voor jouw portemonnee. Lang verhaal kort? Zelfs als je in de komende twee jaar van plan bent zonnepanelen aan te schaffen, is het gemiddelde verwachte rendement over de levensduur van jouw zonnepanelen hoger dan de rente die je naar verwachting zult ontvangen op een spaarrekening.

Markt in ontwikkeling

Maar: bedenk ook dat je op andere manier kunt blijven profiteren van zonnestroom van jouw dak. Als je meer eigen stroom verbruikt op momenten dat jouw eigen zonnepanelen stroom produceren, betekent dat je dit extra verbruik niet hoeft te kopen van jouw energieleverancier. Dat scheelt je op dit moment gemiddeld zo’n 22 cent per kWh.

Conclusie

Tot slot is het wellicht nog even goed om trends te overwegen. Er komen namelijk steeds meer slimme apparaten op de markt die aangaan als jouw panelen stroom opwekken. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen waar op dit moment veel vraag naar is. Het is daarom handig om bij aankoop te checken of je een ‘slim’ apparaat koopt of niet. Daarnaast gaat de ontwikkeling van zogeheten ’thuisbatterijen’ onverminderd voort. De thuisbatterij is een soort persoonlijke energieopslag voor jouw huis, zodat je energie kunt opslaan die je overdag opwekt en kunt gebruiken als je ’s avonds en ’s nachts juist energie wilt gebruiken. Een voorbeeld daarvan is de Tesla Powerwall. Deze is helaas nog niet in Nederland te bestellen maar het is aannemelijk dat dit binnen afzienbare tijd wel mogelijk is. Bovendien zijn er talloze alternatieven op de markt gekomen.

Kortom, de salderingsregeling, die inhoudt dat jij jouw eigen opgewekte zonnestroom mag verrekenen met de stroom die je afneemt bij jouw energieleverancier, gaat verdwijnen. Maar de mogelijkheden om te besparen met jouw zonnepanelen, zullen blijven bestaan. Laat je dus goed informeren over de huidige salderingsregeling en toekomstige ontwikkelingen en beslis of zonnepanelen iets voor jou zijn.

Misschien vind je ook leuk...