Hometrainer kopen? Houd hier rekening mee

hometrainer kopen

Als je op zoek bent naar een hometrainer, koop dan niet direct de eerste die je ziet. Er zijn namelijk allerlei verschillende hometrainers op de markt en sommige zijn beter dan andere. Voordat je keuze maakt, is het van belang om eerst het een en ander uit te zoeken. Daarom hebben we vijf zaken op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het kopen van een hometrainer.

1. Welke functies heb je nodig?

Welke functies je nodig heeft, hangt af van waarvoor je de hometrainer wilt gebruiken. Als je van plan bent om hem in een commerciƫle omgeving te gebruiken, zoals een kleine sportschool of fitnessclub, dan kunnen energie-instellingen en ingebouwde schermen belangrijk zijn.

Anders, als je op zoek bent naar iets wat in je huis past en bedoeld is om de algemene gezondheid te behouden, dan is eenvoudiger misschien beter. Wellicht enkele programma’s en weerstandsinstellingen en niets meer.

Let in ieder geval niet alleen op hoeveel instellingen er zijn, maar ook wat voor soort instellingen het zijn; zorg ervoor dat welke fiets je ook koopt, je voldoende variatie in intensiteit biedt, zodat je trainingen in de loop van de tijd uitdagend kunnen blijven.

2. Weerstandsniveaus

Het hebben van voldoende weerstandsniveaus is essentieel als je effectief wilt kunnen trainen op je hometrainer. Een goed doel is om minimaal 20 verschillende weerstandsniveaus te hebben, maar meer is beter. Hoe meer verschillende soorten trainingen je kunt doen met een enkel apparaat, hoe voordeliger het zal zijn.

Als je naar hometrainers kijkt met elektronische beeldschermen, zorg er dan voor dat ze je een duidelijk beeld geven van het type weerstandsniveau waarop ze momenteel zijn ingesteld en dat ze gemakkelijk af te lezen zijn tijdens het trainen.

3. Afmetingen en gewicht

Wat is jouw lengte? Het is uiteraard een goed idee om te kijken of je er op past. Veel hometrainers zijn verstelbaar, maar dat wil nog niet zeggen dat ze aan iedereens lengte kunnen voldoen.

Over lengte gesproken: past het apparaat in je woning? Bekijk eerst of dit mogelijk is alvorens een aankoop te verrichten. Het zou zonde zijn dat het achteraf niet past, of dat je het gevoel hebt dat het in de weg staat.

Buiten het formaat van de hometrainer, is het ook goed om naar het gewicht te kijken. Het is van groot belang dat de hometrainer stevig is. Je wilt er immers goed op kunnen trainen, en dat is onmogelijk wanneer het apparaat niet stevig is gebouwd.

4. Kijk naar de details

Voelt het stevig of zwak aan? Een solide apparaat buigt of wiebelt niet; hij blijft op zijn plaats, hoe hard je ook trapt.

Is het gemakkelijk aan te passen en opnieuw af te stellen? Sommige machines hebben veel verschillende instellingen en aanpassingen die andere niet hebben, maar als de hometrainer extra functies heeft, kan het lastig en tijdrovend zijn om ze op de juiste manier te gebruiken.

Vallen alle belangrijke onderdelen onder de garantie? Garanties variƫren van 90 dagen tot levenslange dekking op belangrijke componenten zoals weerstandsniveaus en elektronica.

Is het vliegwiel zwaar genoeg? Als het vliegwiel niet zwaar genoeg is kan dat resulteren in een niet-vloeiende trapbeweging, wat natuurlijk niet lekker traint.

Dit zijn enkele details waar je op kunt letten. Probeer zo goed mogelijk alle details tot je te nemen zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken met betrekking tot je aankoop.

5. Mate van comfort

Hometrainers kunnen oncomfortabel zijn. Voordat je een aankoop doet, neem plaats op elk van je twee beste kanshebbers en besteed 15 minuten aan een testsessie. Als je kont pijn doet, probeer dan een ander merk. Als je rug pijn doet, ga dan eerst na of je er goed op hebt plaatsgenomen en laat je houding controleren door een expert. Mocht je houding goed zijn maar je toch rugpijn ervaren tijdens je testsessie, dan is het verstandig om ook dan naar een ander merk te kijken.

Als al het andere gelijk is (inclusief prijs), kies dan wat het comfortabelst is boven wat het “flitsendst” is. Comfort heeft simpelweg invloed op hoe vaak je het gaat gebruiken, en dat kan een grote invloed hebben op je algehele gezondheids- en fitnessdoelen.

Vergeet je handen en polsen niet! Het comfort van de handgrepen is ook iets wat meetelt. Je zult ook zweten tijdens je trainingssessies, dus het type materiaal van de handgrepen is ook iets wat je in je achterhoofd moet houden.

Misschien vind je ook leuk...